Vredestein
Op 6 november 1908 wordt Emile Louis Constant Schiff eigenaar van de Nederlandse Guttapercha Maatschappij in Delft, de voorloper van Apollo Vredestein B.V.
In 1909 verhuist het bedrijf naar Loosduinen en krijgt het de naam N.V. Rubberfabriek Vredestein.
Het bedrijf is dan gespecialiseerd in het maken van allerlei producten zoals schoenhakken, tennisballen, vloerbedekking, laarzen en binnenballen voor voetballen.
Op 13 september 1934 gaat het grootste deel van de fabriek in Loosduinen in vlammen op, maar meteen daarna wordt met de wederopbouw begonnen. In dat jaar wordt ook de fietsbandenfabriek in Doetinchem opgericht.
Vredestein naar Enschede
In 1946 wordt de N.V. Nederlandsch-Amerikaansche Autobanden-fabriek Vredestein in Enschede opgericht. Het Amerikaanse B.F. Goodrich heeft dan ruim 20% van de aandelen. Een klein jaar later legt de heer Schiff de eerste steen van de fabriek in Enschede.
De groei van het bedrijf zet zich in 1962 door als het bedrijf fuseert met de N.V. Rubberfabrieken Hevea in Raalte.
In 1971 wordt het bedrijf 100% eigendom van B.F. Goodrich in Amerika. Vredestein legde zich in de jaren 70 steeds meer toe op autobanden, agrarische en industriële banden en banden voor tweewielers.
Hierna volgden er nog diverse ontwikkelingen met als laatste de overname in 2009 door het Indiase bedrijf Apollo Tyres Ltd. De bedrijfsnaam verandert in Apollo Vredestein B.V.
Een rijk verenigingsleven
Apollo Vredestein B.V. kent een rijk verenigingsleven, waarvan enkele met een zeer lange traditie. Al in 1949 werd de Biljartclub Vredestein opgericht. Daarnaast waren er een voetbalvereniging, een tennisclub, een volleybalvereniging, een visvereniging en een kaartclub. Maar er zijn ook verenigingen van een recentere datum, zoals een computerclub, fietsclub, hardloopclub en motorclub.
De biljartclub - al bijna 75 jaar jong
Ruim twee jaar nadat de eerste steen van de fabriek werd gelegd, hebben medewerkers van het bedrijf Vredestein de biljartclub opgericht. Doel van de vereniging was om na het werk wat aan ontspanning te doen. Tot op de dag van vandaag is de gezelligheid nog steeds één van de grootste drijfveren om de club te bezoeken.
Wij zijn een middelgrote vereniging met rond de vijftig leden en donateurs. Velen hebben (of hadden) op de één of andere manier een binding met het bedrijf Vredestein.